Portvin PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 01 December 2011 16:30

Hvad er portvin ??

Hvis du tror, at portvin kun er noget vammelt stads, som er lavet til gamle damer, for at de skal genere dig, ved at servere det i små glas til en halvt smeltet is-lagkage, så kan du godt tro om igen..
Som der står i vinbøgerne: "Al vin ville være portvin… hvis den kunne." Portvin er verdens 8. eller 9. vidunder. (afhængig af rækkefølgen…). Portvin er kort fortalt rødvin, hvor gæringen standses ved tilsætning af brandy (= druesprit). Det gør, at den bevarer friskheden, samtidig med at den får lidt mere rygrad.
Portvin = fadlagret rødvin, tilsat alkohol…

Der findes groft sagt 2 typer portvin, Ruby og Tawny.
Tawny'en er den af de 2 der ligger længst tid på fad. Foruden det billige tawny (som jeg ikke vil nævne her), findes der 2 slags: 10, 20, 30 og over 40 års, som er et mix af forskellige årgange, med årsangivelsen som et gennemsnit, og Colheita som er årgangstawny fra ét år.

 

Fælles for tawny-typerne er, at de er drikkeklare, når de er tappet, og at de ikke udvikler sig yderligere på flaske. Gamle tawny'er er meget forskellige, rent produktionsmæssigt, fra vintage-portvinene, da de har ligget på fad og udviklet sig hele deres liv, i modsætning til vintagevinene, som udvikler sig i flasken. Men de har et ligeså højt kvalitetsniveau, for de kommer, ligesom vintagevinene, fra de bedste marker.


Ruby'en er den frugtige vin, og den der mest minder om "forstærket rødvin". Udover de basale rubytyper, findes der 3 slags, som er værd at kigge efter. Den billigste er LBV (late bottled vintage), der som navnet antyder, er sent aftappet vintage. Den laves næsten hvert år (lidt afhængig af producenten). For at gøre det lidt mere indviklet, findes der 2 typer LBV. En filtreret (f.eks Taylor), og en ufiltreret (f.eks Barao de Vilar). Den filtrerede, får lidt længere tid på fad (ca. 6 år), og er klar til at blive drukket, når den kommer på markedet. Den ufiltrerede (traditional), får omkring 4 år på fad, er også drikkeklar, men vil modsat den filtrerede, udvikle sig yderligere på flaske.


Vinen alle snakker om er Vintage portvin, (vintage betyder årgang). Ligesom al opmærksomheden er rettet mod de fem 1. cru'er (i Bordeaux, "venstre bred"), går opmærksomheden til vintagevinene, men rent faktisk er kun under 1 % af al portvin vintage. Til forskel fra alt andet "top vin", er vintage portvin en blanding af druer (selvfølgelig kun de bedste), fra forskellige marker. Det at den blandes fra de bedste marker, gir mere nuance og karakter til vinen. Vintagevinene fremstilles kun i de bedste år, og skal godkendes af Portvinsinstituttet (som de andre portvinstyper for øvrigt også skal). De fadlagres i ca. 2 år (lovgivningen siger 1 1/2 - 2 1/2 år), hvorefter de bliver tappet på flaske, og, for de bedstes vedkommende, udvikler sig over en hel menneskealder. De bedste huse deklarerer, som tommelfingerregel, kun vintage 3 gange på et årti. Nogle af de lavere rangerende huse gør det oftere, så det at de bedste huse kun laver 3 gange, har ikke at gøre med, at det ikke er godt nok, men nok nærmere for at bevare "mystikken" omkring det…!!

I de år der ikke er i "top 3", laves der "single quinta vintage port", eller på dansk, enkeltmarksvin. Det er vin af høj kvalitet, fra de bedste marker, til nogle gange under halvdelen af prisen af hvad rigtig vintage koster. Ex: Taylors enkeltmarksvin kommer fra topmarken Vargellas. Selvom Vargellas er "andenvinen" til Taylor, er den stadig bedre end mange af konkurrenternes rigtige vintage portvine, og et rigtig godt køb til prisen.

 

OBS !!! Husk nu, portvin er ikke kun det vamle stads til islagkagen.. Den kan faktisk følge en hel middag…!!
Ung vintage portvin og en peberbøf… Det er guddommeligt !! Proteinerne i køddet blødgør tanninerne (garvesyren) i vinen, og sødmen smyger sig om peberet.. Mmm…
Lad være med at være traditionsbundet og fordumsfuld..!! Prøv det.., og tak mig bagefter…
Noget andet er, glem den gamle floskel med "ost og rødvin".. Det er de færreste oste, der harmonerer med rødvin. Selv hvidvin passer bedre… Der er lavet mange smagstest på den front, og rent faktisk er det oftest portvinen, der løber med sejren. Hvorfor dog det ?? Jo, portvinen med dens sødme, går ganske enkelt bedre i spænd med de fleste oste. Krohn Colheita '66 og primadonna = englesang…
Prøv det, hvis du ikke allerede har.. Det eneste der kan ske, er at du ikke ka' li' det, men det tror jeg næppe…
Skål !!!

 

http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/portvin.htm