Information


 

Duncan Taylor & Co.

Produkterne fra Duncan Taylor er "historie på flasker".
Firmaet blev etableret tilbage i 1938 og hurtigt herefter opkøbt af Abe Rosenberg, der var en betydelig spiritusgrossist på det amerikanske marked. Hans helt specielle interesse var rettet mod Skotland og landets enestående whiskyprodukter. Igennem en meget lang årrække opbyggede han et af de største privatejede whiskylagre i Skotland. Der blev opkøbt nye destillater fra en lang række af Skotlands bedst kendte destillerier, og i særdeleshed var interessen rettet mod produkterne fra øen Islay. Ved hans død i 1994 havde han opbygget et lager på mere end 4.000 fade. I en periode på 8 år blev dette lager bestyret af en fond, som Rosenberg og hans hustru havde etableret. Det var svært at finde en køber, der kunne rejse den fornødne kapital til at overtage firmaet. Fonden kontaktede derfor Euan Shand, der skulle finde en potentiel køber. Da Euan fik dannet sig et overblik over lageret og de enestående og unikke fade lageret indeholdt, besluttede han sig for at forsøge at rejse den fornødne kapital til at overtage Duncan Taylor & Co. Det lykkedes i 2001.
Duncan Taylor & Co. har valgt at tappe flere forskellige serier fra det kolossale lager, der betragtes som den mest betydningsfulde Single Malt portefølje i hele Skotland.
 
Peerless Collection
Duncan Taylors ældste whiskies , alle med en alder på minimum 40 år, tappes i serien "Peerless Collection". Hver eneste aftapning i "Peerless Collection" er enkeltfadsaftappet og etiketterne er individualiseret med information om destilleri, region, dato for destillering, fadnummer, fadstyrke, dato for tapning og individuelt flaskenummer. De få fade der udvælges til tapning under navnet "Peerless Collection" er alle individuelt udvalgt af Euan Shand blandt de absolut bedste fade fra de bedste destillerier. Aftapningen foretages altid ved fuld fadstyrke (cask strength) uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art. Aftapningerne i Peerless Collection er blandt de mest sjældne aftapninger af gammel whisky, som man overhovedet kan opdrive.
 
Rare Auld Collection
Hver eneste aftapning i "Rare Auld Collection" er enkeltfadsaftappet og etiketterne er individualiseret med information om destilleri, region, dato for destillering, fadnummer, fadstyrke, dato for tapning og individuelt flaskenummer. De fade der udvælges til tapning under navnet "Rare Auld" er alle individuelt udvalgt af Euan Shand blandt de absolut bedste fade med en alder på op til 39 år. Aftapningen foretages altid ved fuld fadstyrke (cask strength) uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art.
 
Rarest of the Rare
De mest sjældne fade, alle fra lukkede destillerier, tappes i serien "Rarest of the Rare". Det er typisk whiskies, hvor Duncan Taylor´s beholdning af fade er blandt de sidste dråber, der findes fra disse destillerier. Fadene er udvalgt af Euan Shand, og kun de absolut bedste kvaliteter når at komme på flaske. Aftapningen foretages altid ved fuld fadstyrke (cask strength) uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art. Hele fadets historie kan aflæses af etiketten, der indeholder information om destilleri, region, dato for destillering, fadnummer, fadstyrke, dato for tapning og individuelt flaskenummer.
 
Lonach Collection
Løsningen på "under-strength" Malt whiskies hedder LONACH. Duncan Taylor & Co. har en helt unik beholdning af gamle fade. Fra tid til anden har nogle af disse fantastiske fade, på grund af alderen, tabt så meget i alkoholstyrke at de af naturens vej er kommet under 40%, og ikke længere kan tappes som Single Cask aftapninger. Duncan Taylor redder disse fade fra en anonym tilværelse som "byggeklods" i blended whisky ved at "vatte" fadet med et fad fra samme destilleri, som har en højere alkoholstyrke. Resultatet bliver unikke gamle Single Malt whiskies med en meget høj alder af en helt enestående kvalitet (til overkommelige priser). Aldersangivelsen på etiketten er udtryk for den yngste whisky i flasken. Ofte vil halvdelen af flaskens indhold måske være 5 eller 10 år ældre. Som det er tilfældet for alle andre højkvalitetsaftapninger fra Duncan Taylor, tilsættes der ingen farve, og whiskyen hverken kuldebehandles eller filtreres. Det er 100% naturlig malt lige fra fad på flaske.


The NC2 range
Non chillfiltered + Non coloured = NC².
I denne serie aftappes yngre Single Malt whiskies. I Duncan Taylor terminologi er alle whiskies under 20 år yngre whiskies! Whiskyen reduceres til 46% alkoholstyrke og aftapningen foretages uden kuldebehandling og filtrering, og der tilsættes ikke farve af nogen art. I enkelte tilfælde udvælges fade, som tappes ved fuld fadstyrke.
 
Whisky Galore
Whisky Galore-serien aftappes til ære for den populære fortælling om hvordan en gruppe skotske øboere i 1941 angreb et grundstødt skib, tømte det for 24.000 kasser whisky, og fik det til at forlise. I serien findes også en flot Pure Malt med 10 års lagring.
 
Battlehill
Battlehill serien er aftapninger af helt unge whiskies, typisk under 10 år.
"Battlehill" er navnet på det sted, hvor det sidste store klan-slag i Skotland blev udkæmpet. Battlehill ligger ved Huntly, tæt på de omgivelser, hvor Duncan Taylor & Co. har til huse.
 
Duncan Taylor Brands og Blends
Foruden de nævnte serier, tapper Duncan Taylor også forskellige mærker, hvor man forsøger at holde en kontinuitet i produkterne, eksempelvis Auld Reekie og The Big Smoke. Duncan Taylor står også bag nogle af Skotlands bedste og ældste luksusblends, eksempelvis Black Bull. 

GlenDronach
 
Højlandsdestilleriet GlenDronach er et af Skotlands ældste, og det kan trække en spændende historisk linie til de allerførste licenser der blev udstedt til legal destillering i højlandet. Blandt stifterne af Glendronach var James Allardice, der var protegé af den adelsmand, der var direkte ansvarlig for lovgivningen i 1823. GlenDronach blev opbygget få år efter i 1825 lige uden for byen Huntly. Siden da har destilleriet været nedbrændt, skiftet ejere et utal af gange og kapaciteten er blevet udvidet. GlenDronach var blandt de sidste til at indstille gulvmaltningen og det var det allersidste skotske destilleri, der afskaffede den direkte opvarmning af kedlerne med kul.

GlenDronach var til gengæld blandt de allerførste destillerier til at markedsføre de fadtyper der blev anvendt til lagringen af whiskyen, ligesom destilleriet var blandt de første til at åbne dørene for offentligheden ved i 1973 at etablere et besøgscenter på destilleriets grund.

Selvom GlenDronach rent kvalitetsmæssigt er en af de store i den skotske whiskyindustri, er destilleriet rent kapacitetsmæssigt, blandt de mindste. Den maksimale årlige kapacitet ligger kun omkring 1,4 mill. liter.

GlenDronach - den sovende kæmpe.
Kvalitetsmæssigt er GlenDronach en sovende kæmpe. De fleste whiskyfans er enige om, at en mere målrettet satsning fra de tidligere ejere, ville havde gjort GlenDronach til et af de bedst kendte destillerier i Skotland. I dag er GlenDroncah bedst kendt blandt whisky entusiaster verden over. Som i mange andre lignende situationer, havde de tidligere ejere aldrig de store visioner for destilleriet. Malten herfra var blot tænkt som halvfabrikata til ejernes blendede mærkevarer.

Med årtiers forsinkelse er tiden nu imidlertid inde til at GlenDronach indtager en position blandt de allerbedste og mest agtede Single Malts i Skotland. Den nuværende ejer - Billy Walker - har ikke kun overtaget et fantastisk veltrimmet - og i bedste forstand - et gammeldags, traditionelt og smukt produktionsudstyr, men yderligere et lager af gammel maltwhisky, der er helt unikt. I lagerbygningerne på GlenDronach ligger et utal af interessante fade.
Sherry butts, sherry puncheons, hogsheads og quarter casks i massevis. Der er virkelig lagerpotentiale til mange spændende aftapninger i de kommende år.